Składniki:
- 2 x 410g puszki fasoli czarne oczko (dałam fasolę ze słoika)
- 1 łyżka kuminu
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kopru
- ¼ łyżeczki nasion kozieradki
- 1cm kory cynamonu
- ½ - 2 łyżeczki płatków chili
- 4 łyżki oleju z orzechów ziemnych
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 10 świeżych listków curry
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 5cm kawałek świeżego imbiru, utarty
- sól
- 550 ml wody
- 2 łyżki kolendry
- 2 łyżki świeżego kokosa (opcjonalnie, ale nie używać wiórków)
Wykonanie:
Fasolkę odcedzić i opłukać. Lekko rozgnieść widelcem. Kumin, kolendrę, koper i cynamon włożyć do garnka z grubym dnem. Prażyć na średnim ogniu często mieszając, aż przyprawy zaczną zmieniać kolor i nabiorą aromatu (uwaga, aby ich nie przypalić). Przyprawy zmielić w młynku i dodać zmiażdżone płatki chili.
Rozgrzać olej na średnik ogniu. Dodać gorczycę i liście curry (użyłam pasty). Natychmiast zdjąć z ognia, przykryć i pozwolić, aby przyprawy zaczęły skwierczeć.
Garnek ponownie postawić na ogniu, dodać cebulę i zezłocić. Dodać imbir, czosnek i smażyć przez 30 sekund. Dodać fasolę, zmielone przyprawy, sól i wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 20 minut. Udekorować liśćmi kolendry, świeżym kokosem i podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.