Składniki:
- 100 g dyni, obranej, pokrojonej w 2.5 cm kostkę i upieczonej
- 100 g mieszanki sałat
- pestki z połowy granatu
- 50 g gorgonzoli
Sos:
- 3 łyżeczki octu winnego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Sos: Ocet, musztardę, sok z cytryny, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie, mieszając delikatnie trzepaczką, wlać powoli oliwę. Dodać miód, sól i pieprz, wymieszać.
Przygotować talerze, wyłożyć umytą i osuszoną sałatę. Dodać upieczoną dynię, pestki z granatu i posypać gorgonzolą. Polać sosem. Podawać natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.