Składniki (na 3 kokilki):
- 350 g śliwek
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 35 g mąki pszennej razowej
- 35 g płatków owsianych górskich
- 1 garść orzechów włoskich
- 35 g zimnego masła
- łyżka amaretto (opcjonalnie)
Wykonanie:
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na połówki. Wrzucamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną i 2 łyżeczki cukru. Mieszamy. Możemy dodać amaretto. Owoce wkładamy do kokilek. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę razową i płatki mieszamy w misce. Dodajemy masło i wyrabiamy palcami, aż powstaną grudki. Dodajemy pozostały cukier i posiekane orzechy. Posypujemy kruszonką owoce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego o 190 stopni na 15 - 20 minut. Najlepsza na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.