Składniki na ciasto:
- 10 dag mąki
- 10 dag masła
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 dag śliwek
Składniki na krem:
- 10 dag twarogu
- 30 da serka homogenizowanego
- 1 białko
- 2 łyżki budyniu czekoladowego
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
Wykonanie:
Z podanych składników (bez śliwek) zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 godzinę. Blachę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem i piec w 180 stopniach 10 min, do lekkiego zrumienienia. Śliwki umyć, osączyć, przekroić na pół. Przygotować krem. Ubić białko na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować i wymieszać delikatnie z pianą. Na podpieczonym cieście ułożyć śliwki przeciętą częścią do góry. Zalać kremem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.