31.01.2012

Tort różowy

Zadanie nie było łatwe.  Miał być tort na drugie urodziny dla mojej siostrzenicy, ale miał być bez mleczny.  Do tego wymyśliłam sobie, że spróbuję zrobić masę z pianek marshmallow.  Troszkę zabawy z tym jest, dlatego na razie była jednokolorowa.  Następnym razem spróbuję jeszcze pobawić się z kolorami.  A tort?  Zniknął jednego dnia.




Składniki na biszkopt (tortownica śr. 25 cm):

  • 8 jaj
  • ponad szklanka mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:

Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajmy po 1 żółtku nadal ubijając i delikatnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno, a boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na masę budyniową:
  • 400 ml mleka sojowego (może być zwykłe)
  • 1 budyń (u mnie wiśniowy)
  • cukier puder (do smaku, ja dałam 3 łyżki)
  • 125 margaryny bez mlecznej (lub masła)

Wykonanie:
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dając jednak trochę mniej mleka.  Odstawiamy do ostygnięcia.  Margarynę ucieramy, aż będzie puszysta.  Dodajemy po łyżce budyniu i dalej ucieramy.  Jeśli masa jest mało słodka dodajemy cukier puder.

Masa z pianek marshmallow:
  • 190 g pianek marshmallow
  • ok. 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • + olej, mąka ziemniaczana


Wykonanie:
Do garnka o grubym dnie wlewamy wodę, wsypujemy pianki.  Gotujemy na wolnym ogniu, aż pianki się rozpuszczą (możemy też rozpuszczać w kąpieli wodnej).  Stopniowo dodajemy część cukru pudru i mieszamy.  Ręce smarujemy olejem i masę wykładamy na blat wysmarowany olejem.  Dodajemy dalej cukier puder i zagniatamy masę, aż będzie plastyczna.  Gotową masę rozwałkowujemy.  Najlepiej robić to na blacie obsypanym mąką ziemniaczaną.

Przygotowanie tortu.  Przekrojony biszkopt nasączamy (na nasączałam sokiem malinowym) i przekładamy masą budyniową.  Masą budyniową smarujemy też boki i wierzch.  Na taki biszkopt kładziemy masę z pianek marshmallow.  Wyrównujemy i obcinamy dół.  Z reszty masy możemy wyciąć kształty do ozdoby.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...