Zadanie
nie było łatwe. Miał być tort na drugie urodziny dla mojej
siostrzenicy, ale miał być bez mleczny. Do tego wymyśliłam sobie, że
spróbuję zrobić masę z pianek marshmallow. Troszkę zabawy z tym jest,
dlatego na razie była jednokolorowa. Następnym razem spróbuję jeszcze
pobawić się z kolorami. A tort? Zniknął jednego dnia.
Składniki na biszkopt (tortownica śr. 25 cm):
- 8 jaj
- ponad szklanka mąki pszennej
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka
ubijamy z cukrem, a następnie dodajmy po 1 żółtku nadal ubijając i
delikatnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno, a boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno, a boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na masę budyniową:
- 400 ml mleka sojowego (może być zwykłe)
- 1 budyń (u mnie wiśniowy)
- cukier puder (do smaku, ja dałam 3 łyżki)
- 125 margaryny bez mlecznej (lub masła)
Wykonanie:
Budyń
przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dając jednak trochę
mniej mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy, aż będzie
puszysta. Dodajemy po łyżce budyniu i dalej ucieramy. Jeśli masa jest
mało słodka dodajemy cukier puder.
Masa z pianek marshmallow:
- 190 g pianek marshmallow
- ok. 250 g cukru pudru
- 2 łyżki wody
- + olej, mąka ziemniaczana
Wykonanie:
Do
garnka o grubym dnie wlewamy wodę, wsypujemy pianki. Gotujemy na
wolnym ogniu, aż pianki się rozpuszczą (możemy też rozpuszczać w kąpieli
wodnej). Stopniowo dodajemy część cukru pudru i mieszamy. Ręce
smarujemy olejem i masę wykładamy na blat wysmarowany olejem. Dodajemy
dalej cukier puder i zagniatamy masę, aż będzie plastyczna. Gotową masę
rozwałkowujemy. Najlepiej robić to na blacie obsypanym mąką
ziemniaczaną.
Przygotowanie
tortu. Przekrojony biszkopt nasączamy (na nasączałam sokiem malinowym)
i przekładamy masą budyniową. Masą budyniową smarujemy też boki i
wierzch. Na taki biszkopt kładziemy masę z pianek marshmallow.
Wyrównujemy i obcinamy dół. Z reszty masy możemy wyciąć kształty do
ozdoby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.