8.01.2012

Scones z żurawinami

Pamiętacie o kalendarzach kulinarnych, które blogerzy wspólnymi siłami, razem z Hanią, mamą Kubusiową, wydali dla Kubusia?  Mój już wisi na ścianie.  A jak u Was?  Macie już?  Jeśli nie, to aukcje jeszcze trwają, o tutaj. Żeby Was zachęcić do kupna, postanowiłam przygotować jakiś przepis z tego właśnie kalendarza.  Na początek padło na scones, które zaprezentowała Szelka.   Są przepyszne.  Polecam jak najbardziej.  Moje niestety nie urosły, bo zbyt cienko je rozwałkowałam.


 

Składniki (na 7-8 bułeczek):

  • 50g chłodnego masła
  • 220g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30g cukru demerara
  • 50g żurawin lub rodzynek
  • 1 jajko (ok 75-80g)
  • ok. 65g ciepłego mleka - jajko i mleko razem powinny ważyć ok 130-140g


Wykonanie:

Jajko rozbij i rozkłóć z mlekiem (odłóż 2 łyżki do posmarowania bułeczek). Masło utrzyj z cukrem i sola, dodaj mąkę i proszek do pieczenia oraz żurawinę. Dolej mleko z jajkiem i dokładnie wymieszaj płaskim mieszadłem miksera. Ciasto nie powinno być zbyt luźne. Wyłóż je na posypany mąka blat i wyrównaj wałkiem - powinno mieć grubość ok 2 cm. Wycinak kółka śr ok 6-7 cm i układaj na wyłożonej papierem blasze. Każdą bułeczkę posmaruj odłożoną mieszaniną jajka z mlekiem.
Piecz ok 13 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Lekko przestudź na kratce lecz podawaj jeszcze ciepłe z dobrej jakości masłem i domową konfiturą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...