Składniki:
na tortownicę o średnicy 22 cm
- ok. 300 g rabarbaru
- 200 g mąki (dałam pełnoziarnistą)
- 60 g wiórków kokosowych
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 3 jajka
- 180 g cukru (używam zmielonego jasnego trzcinowego)
- 90 ml oliwy / oleju (lub 90-100 g stopionego i ostudzonego masła)
- ok. 60 ml gęstego jogurtu
- ok. 60 ml mleka kokosowego
- otarta skórka z 1 limonki (lub z 1 małej cytryny)
- dodatkowo : 3-4 łyżki wiórków kokosowych + 2 łyżki cukru (używam trzcinowego)
uwaga : wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°.
Foremkę wyłożyć papierem i / lub natłuścić.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi (60 g), proszkiem i sodą. Jogurt wymieszać z mlekiem kokosowym. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie – dalej miksując – dodać oliwę / olej lub stopione masło, otartą skórkę, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt (1/3 jogurtu, 1/3 mąki itd., zaczynając od jogurtu i kończąc na mące). Uwaga : nie miksujemy ciasta zbyt długo już po dodaniu mąki, a tylko do połączenia składników.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej tortownicy i posypać je pozostałymi wiórkami kokosowymi, następnie nałożyć rabarbar i posypać go cukrem.
Piec ok. 50 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.