Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 100 g masła, zimnego, posiekanego
- 1 jajko
- 1-2 łyżki zimnej wody
Farsz:
- 250 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego ostrego sera
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- białe szparagi
- pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
Mąkę, sól i masło siekamy nożem. Kiedy powstaną grudki, dodajmy jajko i wodę. Szybko zagniatamy i chowamy do lodówki na około 30 minut.
Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy. Podgotowujemy przez kilka minut na parze. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy, na okrąg około 2 cm szerszy niż forma do tarty (u mnie 24 cm). Formę smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Przycinamy brzegi. Na ciasto wykładamy folię i wysypujemy na nią groch. Pieczemy spód przez 8 - 10 minut. Następnie zdejmujemy groch i folię.
Jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i startym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy sos na podpieczony spód. Układamy na nim szparagi i połówki pomidorków. Pieczemy całość przez około 10 minut. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.