Przegląd zawartości lodówki i powstaje takie cudo.
Składniki:
na ciasto:
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 70 g mąki żytniej chlebowej
- 110 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
na farsz:
- pęczek zielonych szparagów
- 150 ml mleczka kokosowego
- 100 ml śmietany 18 %
- sól, pieprz
Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować na parze.
Mąki i masło posiekać nożem, tak aby przypominały piasek. Dodać sól, jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie foremkę do tarty wysmarować delikatnie masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Nakłuć spód ciasta i wyłożyć papierem i grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez 10 minut. Zdjąć papier z grochem.
Mleko kokosowe i śmietanę wymieszać i doprawić. Wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć szparagi. Piec dalsze 15 - 20 minut.
Mąki i masło posiekać nożem, tak aby przypominały piasek. Dodać sól, jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie foremkę do tarty wysmarować delikatnie masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Nakłuć spód ciasta i wyłożyć papierem i grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez 10 minut. Zdjąć papier z grochem.
Mleko kokosowe i śmietanę wymieszać i doprawić. Wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć szparagi. Piec dalsze 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.