29.05.2012

Tarta kokosowa ze szparagami



Przegląd zawartości lodówki i powstaje takie cudo.






Składniki:
na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 70 g mąki żytniej chlebowej
  • 110 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

na farsz:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml śmietany 18 %
  • sól, pieprz




Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować na parze. 
Mąki i masło posiekać nożem, tak aby przypominały piasek.  Dodać sól, jajko i szybko zagnieść ciasto.  Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie foremkę do tarty wysmarować delikatnie masłem.  Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę.  Nakłuć spód ciasta i wyłożyć papierem i grochem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez 10 minut.  Zdjąć papier z grochem. 
Mleko kokosowe i śmietanę wymieszać i doprawić.  Wylać na podpieczony spód.  Na wierzchu ułożyć szparagi.  Piec dalsze 15 - 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...