Zaczarował mnie sernik z Małej cukierenki,
więc na jego podstawie zrobiłam moją wersję. Początkowo miała być
dietetyczna, ale koniec końców, pojawiła się na nim bita śmietana.
Składniki (na formę o średnicy 16 cm):
- 400 g chudego twarogu
- 3 - 4 łyżki syropu z agawy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 szklanka jagód
Na wierzch:
- ok. 100 ml śmietany kremówki
- 1- 2 łyżki cukru
- garść jagód do przybrania
Wykonanie:
Twaróg
zmielić dwukrotnie, a następnie wymieszać z syropem z agawy. Jagody
zmiksować. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej wody. Lekko
przestudzić. Do przestudzonej żelatyny dodać odrobinę zmiksowanych jagód
i wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę dodać do reszty jagód, wymieszać
i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Formę o średnicy około
16 cm (użyłam naczynia żaroodpornego) wyłożyć folią. Włożyć jagodową
masę i włożyć do lodówki do stężenia ( u mnie stało przez noc).
Zastygnięty sernik wyjąc na talerz. Kremówkę ubić z cukrem. Wyłożyć na
sernik. Udekorować umytymi jagodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.