Oto kolejny przepis z Kasią.
Tym razem próbowałam zrobić przy użyciu Kasi spód sernika. Nie byłam
zbyt pozytywnie nastawiona, ale muszę przyznać, że wynik mnie miło
zaskoczył. Co prawda ciasto wyszło mi lekko mokre, ale podejrzewam, że
to wina dodanej śmietany (za dużo mokrych składników). Generalnie
ciasto wyszło cudowne. Zajadał się nim nawet mój mąż, który nie
przepada za sernikami.
Inspirowałam się przepisem znalezionym w książce "Nowoczesna Kuchnia Polska" Zofii Miętkiewicz.
Składniki na spód:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g Kasi
- 50 g cukru
- 1 jajko
Składniki na masę serową:
- 300 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 200 g czereśni (waga bez pestek)
- 100 g porzeczek
Wykonanie:
Mąkę
przesiać i dokładnie posiekać z zimną Kasią. Dodać cukier i jajko i
zagnieść ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 - 2
godziny. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim okrągłą formę (26 cm). Ciasto
nakłuć widelcem i wyłożyć na nie papier do pieczenia i groch do
pieczenia. Piec przez około 10 - 12 minut w 200 stopniach. W międzyczasie przygotować masę serową. Twaróg zmielić. Następnie zmiksować go
z pozostałymi składnikami masy serowej. Wyłożyć na podpieczony spód.
Na masie serowej wyłożyć owoce. Piec około 50 minut w 190 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.