Składniki:
- 500 g mąki
- 250-280 ml mleka
- 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
- 1 jajko
- 1 niepełna szklanka cukru
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g jagód
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- mleko
- cukier puder
Wykonanie:
Wszystkie
składniki na ciasto (poza mlekiem) włożyć do miski. Wyrabiać robotem
powoli dolewając mleko. Ciasto ma być gładkie. Pozostawić pod
przykryciem do wyrośnięcia (na około 1 godzinę).
Jagody
zasypać cukrem i wymieszać ze skrobią. Ciasto podzielić na 9 części.
Uformować bułeczki i do każdej wkładać nadzienie jagodowe. Ja robiłam
drożdżówki w różnych kształtach.
Drożdżówki
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 - 20
minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Drożdżówki
posmarować odrobiną mleka. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut,
aż będą lekko brązowe.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Przygotować lukier z cukru pudru i mleka i polukrować drożdżówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.