Składniki:
- 8 białek (280 g)
- 400 g drobnego cukru (dałam trzcinowy)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- ewentualnie 1/2 łyżeczki cream of tartar
- 500 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka
ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie zacząć stopniowo dodawać
cukier. Kiedy białka są już lśniące dodać sok z cytryny, skrobię i
cream of tartar. Ubić.
Na
papierze odrysować okrąg o średnicy około 22-24 cm (ja wycisnęłam dno z
tortownicy). Ubite białka wyłożyć na okręgu. Wstawić do piekarnika i
zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Bezę suszyć przez 100 - 110
minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić bezę do
ostygnięcia (najlepiej na noc).
Kremówkę ubić z cukrem. Wyłożyć na bezę. Na wierzch położyć owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.