Składniki:
- 500 g mąki
 - 7 g drożdży instant
 - 120 g cukru
 - szczypta soli
 - 2 jajka
 - ok. 180 - 200 ml letniego mleka
 - 70 g miękkiego masła
 - ok 700 g wiśni
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżki cukru
 
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski.  Zrobić wgłębienie i wsypać drożdże oraz część cukru.  Zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka (z tych 200 ml).  Delikatnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Dodać pozostały cukier, sól, jajka, masło i stopniowo dolewać mleko.  Wyrabiać ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.  Uformować kulę i przełożyć do miski nasmarowanej olejem.  Przykryć i odstawić na ok 1,5 godziny tak, aby ciasto urosło.  
Wiśnie umyć, wydrylować i położyć na sicie tak, aby sok wypłynął.  Następnie wymieszać wiśnie z mąką ziemniaczaną i cukrem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części (po ok 60 g).  Każdą część rozpłaszczyć i nakładać wiśnie (po ok 1 sporej łyżce).  Dokładnie skleić ciasto i uformować bułeczki.  Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (po 8 na jednej blaszce).  Przykryć i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem lub jajkiem.  Wkładać po 1 blaszce i piec przez około 15 - 18 minut.  Ostudzić na kratce. Drożdżówki można polukrować.


Nie mam co prawda wiśni ale właśnie wyjęłam drożdże. Ależ pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń