Składniki:
- 750 g kalafiora
- 100 g mielonych migdałów
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- ajvar (kilka łyżek)
- po kilka plastrów papryki w 2 - 3 kolorach
- mozzarella
Wykonanie:
Spód kalafiorowy wykonać jak w tym przepisie. Tym razem jednak spód piekłam wieczorem i zostawiłam na noc w uchylonym piekarniku. Dlatego jest bardziej podpieczony. Na tak przygotowany spód rozsmarować ajvar (polecam wersję ostrą). Na wierzch położyć pokrojone w kostkę papryki. Mozzarellę osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu. Pizzę wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 220 - 240 stopni. Piec 10-12 minut. Podawać z rukolą.
Z wielką chęcią spróbuję przygotować z mamą. :)
OdpowiedzUsuń