Składniki (na 1 pizzę o śr. 30 cm):
Spód:
- 750 g kalafiora
- 100 g mielonych migdałów
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
Sos:
- 220 g pomidorów siekanych z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- garść liści bazylii
Dodatki:
- 1 mały bakłażan (lub 1/2 większego)
- 1 mała czerwona cebula
- ok 25 g utartego Parmezanu lub Grana Padano
- 125 g kulka mozzarelli
Wykonanie:
Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Ugotować na parze, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Przestudzić i zmiksować blenderem. Przełożyć na czystą ściereczkę i dokładnie wycisnąć nadmiar wody. Im więcej wody wyciśniemy, tym lepszy będzie spód pizzy. Tak przygotowanego kalafiora wymieszać z migdałami, jajkami, oregano, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem, posmarować olejem i wyłożyć na nią masę kalafiorową. Masę ułożyć w okrąg o średnicy ok 30 cm. Brzegi uformować nieco wyżej niż środek. Wstawić spód do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut aż będzie podpieczony, lekko zbrązowieje a brzegi staną się lekko chrupiące. Wyjąć do przestudzenia.
Przygotować sos. Pomidory, koncentrat i czosnek dokładnie zmiksować. Przełożyć do garnuszka i gotować na mały ogniu mieszając od czasu do czasu. Sos musi zgęstnieć i nie może mieć w sobie wody. Do gotowego sosu dodać porwane liście bazylii. Można doprawić do smaku.
Bakłażana pokroić na plastry. Każdy plaster posmarować olejem i oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć partiami z obu stron na patelni grillowej. Cebulę pokroić w plastry i też podsmażyć na tej samej patelni.
Mozzarellę wyjąc z zalewy i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w plastry.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Na lekko przestudzony spód rozsmarować przygotowany sos. Posypać tartym Parmezanem. Na wierzchu ułożyć plastry bakłażana, cebulę i plastry mozzarelli. Piec przez 10-12 minut.
Wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuń