25.08.2016

Pizza z kalafiora z bakłażanem

Jak tylko spróbowałam pierwszy kawałek, żałowałam, że wcześniej jej nie robiłam.  Oczywiście nie jest podobna do tej na cieście, ale nie oznacza to, że jest od niej gorsza.  Jest po prostu inna.  Nie da się ukroić kawałka i wziąć do ręki tak jak tradycyjny kawałek pizzy, ale zapewniam Was, że warta jest zachodu. Ja się w tym smaku zakochałam i wiem, że będę robić w sezonie często.  Skorzystałam z przepisu z BBC Good Food, chociaż w nieco odmienny sposób ugotowałam kalafiora.





Składniki (na 1 pizzę o śr. 30 cm):

Spód:
  • 750 g kalafiora
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz

Sos:
  • 220 g pomidorów siekanych z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • garść liści bazylii

Dodatki:
  • 1 mały bakłażan (lub 1/2 większego)
  • 1 mała czerwona cebula
  • ok 25 g utartego Parmezanu lub Grana Padano
  • 125 g kulka mozzarelli

Wykonanie:

Kalafiora umyć i podzielić na różyczki.  Ugotować na parze, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany.  Przestudzić i zmiksować blenderem.  Przełożyć na czystą ściereczkę i dokładnie wycisnąć nadmiar wody.  Im więcej wody wyciśniemy, tym lepszy będzie spód pizzy.  Tak przygotowanego kalafiora wymieszać z migdałami, jajkami, oregano, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Blachę wyłożyć papierem, posmarować olejem i wyłożyć na nią masę kalafiorową.  Masę ułożyć w okrąg o średnicy ok 30 cm.  Brzegi uformować nieco wyżej niż środek.  Wstawić spód do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut aż będzie podpieczony, lekko zbrązowieje a brzegi staną się lekko chrupiące. Wyjąć do przestudzenia.

Przygotować sos.  Pomidory, koncentrat i czosnek dokładnie zmiksować.  Przełożyć do garnuszka i gotować na mały ogniu mieszając od czasu do czasu. Sos musi zgęstnieć i nie może mieć w sobie wody.  Do gotowego sosu dodać porwane liście bazylii.  Można doprawić do smaku.

Bakłażana pokroić na plastry.  Każdy plaster posmarować olejem i oprószyć solą i pieprzem.  Podsmażyć partiami  z obu stron na patelni grillowej.  Cebulę pokroić w plastry i też podsmażyć na tej samej patelni.
Mozzarellę wyjąc z zalewy i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.  Pokroić w plastry.

Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Na lekko przestudzony spód rozsmarować przygotowany sos.  Posypać tartym Parmezanem. Na wierzchu ułożyć plastry bakłażana, cebulę i plastry mozzarelli.  Piec przez 10-12 minut. 


1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...