Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe)
- 1/2 szklanki żurawiny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 jajka
- 2 duże, dojrzałe banany
- 2/3 szklanki oleju
Wykonanie:
Wyłożyć formę keksówkę (30 cm) papierem do pieczenia. W misce rozgnieść banany. Dodać jajka, olej i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, przyprawę i proszek. Dodać posiekane orzechy i żurawinę i ponownie wymieszać. Dodać zawartość drugiej miski i wymieszać niezbyt dokładnie. Przelać całość masy do przygotowanej keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około godzinę, do suchego patyczka. Wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić.
fajny, slyszałam o takim chlebku, ale sama jeszcze go nie robiłam
OdpowiedzUsuńjestem przekonana, że smakowało! nie bądź taka skromna:)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam nic z bananami, a to takie proste ciacho...
OdpowiedzUsuń