Składniki
- 2 jajka
- łyżka cukru
- 2 łyżeczki kakao
- kawałek masła do smażenia
- 1-2 łyżki creme fraiche lub gęstej kremówki (dałam jogurt naturalny)
- cukier puder do posypania
- od siebie dodałam garść jagód
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek, wymieszać je z cukrem i kakao. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z żółtkami. Na patelni stopić kawałek masła i wlać masę jajeczną. Smażyć na średnio rozgrzanym grillu lub na małym ogniu przez około dwie minuty z jednej strony, a kiedy omlet zetnie się od spodu, przewrócić i smażyć jeszcze minutę. Zsunąć na talerz, złożyć na pół i posypać cukrem pudrem. Można, przykładając rozgrzany szpikulec lub drucik do powierzchni posypanej cukrem pudrem, wypalić na omlecie wzorek, np. ukośną kratkę. Podawać z kremówką, jogurtem i w mojej wersji z owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.