23.07.2010

Wiśniada

Czy jest coś wspanialszego od kwaskowatego napoju w gorący dzień?  Dla mnie nie ma.  Tak jak zapowiedział Ainsley "you watch it disappear" :)



Składniki:


  • 400 g świeżych wiśni
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 gałązka świeżego estragonu
  • Sok z 2 limonek
  • 600 ml wody sodowej (gazowanej, chociaż u mnie zwykła, bo dzieci nie lubią gazowanych)
  • Lód


Wykonanie:

Wiśnie, cukier i estragon włożyć do garnka i zalać 450 ml wody. Powoli doprowadzić do wrzenia, mieszając aż rozpuści się cukier a następnie gotować przez około 10 minut, aż wiśnie będą bardzo miękkie. Zdjąć z ognia. Przez sitko wlać wodę wiśniową do naczynia, odcedzając pestki i estragon. Dokładnie przetrzeć cały miąższ z wiśni. Do naczynia z sokiem wiśniowym dodać sok z limonek a następnie schłodzić aż będzie gotowe do podania.

Przelać do dzbanka i dolać wodę sodową. Nalać do szklanek wypełnionych lodem. Można udekorować skórką z limonek i wiśniami.

2 komentarze:

  1. Zamiast estragonu można dać hyzop lekarski. Nie gotować, a dodać do gorącego wywaru aby się parzył.

    OdpowiedzUsuń
  2. O proszę. Nazwę pierwszy raz słyszę. No i zapraszam na moje głównego bloga na bloxie, bo tu tylko przepisy, które jak już się uporam będą tylko do druku :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...