Składniki:
- 1 udo z kurczaka
- 3-4 marchewki
- 2-3 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 3-4 ziemniaki
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- koperek
Wykonanie:
Udo myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (ja robię duże porcje zupy i zalewam około 2-3 litrami). Gotujemy wywar na wolnym ogniu. Jak woda się zagotuje zdejmujemy szumowiny i wrzucamy opłukaną na sitku kaszę oraz dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Dalej gotujemy. Obraną cebulę opalamy nad gazem i dodajemy do zupy. W międzyczasie obieramy marchewkę, pietruszkę i selera, myjemy te warzywa oraz pora. Następnie marchewkę kroimy w kostkę (Możemy też pokroić ja w kostkę już po ugotowaniu i ja tak zazwyczaj robię). Wrzucamy warzywa i dalej gotujemy. Obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki. Wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy aż do miękkości. Kiedy ziemniaki i marchewka są już miękkie doprawiamy zupę (Krupniku nie wolno solić na początku, bo sczernieje). Do zupy dodajemy koperek. Można jeść z chlebem.
krupnik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.