14.11.2010

Kuskus z orzechami

Ten przepis pokazała mi Jola, a znalazła go na tym blogu.  Jolu bardzo dziękuję, bo smak wspaniały.  Doskonale spisał się w roli niedzielnego śniadanka.  Przepis w sam raz na Orzechowy Tydzień i Jedzenie Kaszy.



Składniki:

  • 330 g kaszy kuskus
  • 1 łyżeczka niesolonego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 filiżanki posiekanych orzechów pistacjowych lub pekan (lub innych)
  • 1/4 filiżanki suszonych wiśni lub żurawiny
  • mielony cynamon, do smaku (zacząć od 1/2 łyżeczki)
  • mielony kardamon, do smaku ((zacząć od 1/2 łyżeczki)

Przygotować kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając masło i cukier do wody. Kiedy kasza jest gotowa przełożyć do miski i poruszać kaszę widelcem. Dodać orzechy, wiśnie lub żurawinę i doprawić cynamonem i kardamonem do smaku. Wymieszać, żeby się połączyło. Podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...