29.11.2010

Kurczak Cajun

Oto pierwsze danie z wykorzystanie przyprawy cajun. Kurczak dość ostry, ale smaczny.  Do tego zdrowy i wykonanie zajmuje nam kilkanaście minut. Podałam go z innym daniem od Ainsley'a - kuskusem Kasablanka.  Oczywiście dodaję go do akcji Z widelcem przez Kuchnie Ameryk.

 

Składniki:
  • 12 małych filetów piersi kurczaka
  • sok z 1 limonki
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka przyprawy Cajun
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Obtocz kurczaka w soku z limonki. Mąkę, przyprawę cajun i pieprz cayenne oraz sól wymieszaj dobrze i wysyp na talerz.Wyjmuj po kawałku kurczaka z soku i obtaczaj w mące. Nadmiar mąki strzepnij z każdego kawałka mięsa. Wykładaj mięso na ruszcie, a ten połóż na blasze. Piecz kurczaka przez 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...