21.06.2010

Kurczak rozmarynowy z mozzarellą

Znowu Ainsley, tym razem jednak nie trzymałam się do końca przepisu.  Kurczak wspaniały w smaku, mozzarella roztopiona w środku a do tego rozmaryn (jeśli ktoś nie lubi można zastąpić innymi ziołami).  Smakowało nawet moim chłopak, a ich nie jest łatwo zadowolić kulinarnie.
p.s. kupiłam trzecią książkę z serii "Meals in minutes" czyli została jeszcze tylko jedna :)


Składniki:


  • 150 g mozzarelli
  • 1 1/2 suszonego rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli
  • 8 udek kurczaka, bez kości (u mnie piersi)
  • 1 łyżka mąki (nie dałam)
  • oliwa z oliwek do posmarowania



Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Mozarellę pokroić na 8 trójkącików. W misce wymieszać rozmaryn, chilli, sól i pieprz. Następnie obtoczyć w tym ser.

Kurczaka rozłożyć na płasko, posypać mąką (nie robiłam tego) i położyć kawałek mozzarelli na każdym kawałku kurczaka. Zrolować kurczaka wokół sera i sczepić drewnianym szpikulcem (ja zamiast tego zawinęłam każdy kawałek w folię aluminiową). Kurczaki ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarować oliwą, doprawić i piec przez około 20 minut, przewracając od czasu do czasu, aż upieką się w środku. (Ponieważ ja piekłam w folii, nie przewracałam kawałków i posmarowałam je zanim zawinęłam w folię. Kurczaki robiłam wieczorem, a następnego dnia odwinęłam folię i podgrzewałam w piekarniku, tak aby lekko się przyrumieniły).

Ainsley podawał kurczaki z ziemniaczano-porowym puree, a ja z ryżem gotowanym z kurkumą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...