3.06.2010

Muffinki z rabarbarem

Muffinki te zrobiłam dla mojej córci na imieniny.  Małżonek stwierdził, że są idealne, słodko-kwaśne.  A do tego jeszcze były bardzo wilgotne. Wykorzystałam ten przepis na ciasto.



Składniki:

Suche

  • 200 g mąki
  • 150 g drobnego cukru kryształu (dałam 140g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli



Mokre


  • 60 g stopionego i wystudzonego masła
  • ok. 120 ml mleka
  • 1 duże jajko



Dodatkowo


  • 200 g rabarbaru
  • cukier trzcinowy do posypania



Wykonanie:

W dużym naczyniu wymieszać składniki suche.

Do drugiego naczynia wlać mleko. Dodać jajko, roztrzepać, wlać masło i wymieszać.

Mokre składniki wlać do suchych, krótko mieszać tylko do połączenia składników, dodać rabarbar i delikatnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości dołków. Posypałam je łyżeczką cukru trzcinowego. Wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec ok. 25 minut. Zostawić w formie jeszcze przez ok. 5-10 minut, potem wyjąć i studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...