Składniki:
Suche
- 200 g mąki
- 150 g drobnego cukru kryształu (dałam 140g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Mokre
- 60 g stopionego i wystudzonego masła
- ok. 120 ml mleka
- 1 duże jajko
Dodatkowo
- 200 g rabarbaru
- cukier trzcinowy do posypania
Wykonanie:
W dużym naczyniu wymieszać składniki suche.
Do drugiego naczynia wlać mleko. Dodać jajko, roztrzepać, wlać masło i wymieszać.
Mokre składniki wlać do suchych, krótko mieszać tylko do połączenia składników, dodać rabarbar i delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości dołków. Posypałam je łyżeczką cukru trzcinowego. Wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec ok. 25 minut. Zostawić w formie jeszcze przez ok. 5-10 minut, potem wyjąć i studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.