28.09.2011

Muszle nadziewane jabłkami w słodkim sosie

Jedno z moich ulubionych połączeń - jabłka i żurawiny.  Tym razem z dodatkiem makaronu.  Może być na deser, albo na podwieczorek, a dla tych mniej głodnych nawet na lekki obiad.


 
Składniki :

* 1 jabłko
* 4 łyżki żurawiny do mięs lub dżemu żurawinowego
* 8 muszli
* pół szklanki śmietany kremówki
* 1 jajko
* 2 łyżki + 1 łyżka cukru



Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Śmietankę, jajko i cukier (2 łyżki) mieszamy, aż powstanie sos. Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Podgotowujemy na odrobinie wody. Pod koniec gotowania dodajemy żurawinę, mieszamy i chwilę razem gotujemy, dosładzamy do smaku. Ugotowane muszle (przestudzone) nadziewamy owocami. Układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy kremem śmietanowym. Pieczemy przez około 15 - 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...