Składniki:
- 3 szklanki mąki (+ ewentualnie pół)
- 250 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy (najlepiej domowy)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 – 2 łyżki śmietany
- 1,5 – 2 kg prażonych jabłek
Wykonanie:
Posiekać margarynę z mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę i szybko zagnieść. Jeśli ciasto jest za miękkie dodać jeszcze pół szklanki mąki. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schować do lodówki do schłodzenia. 1 część rozwałkować i wyłożyć na dno blachy. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć uprażona jabłka. Rozwałkować 2 placek i wyłożyć na jabłka. Nakłuć ciasto widelcem. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, do zrumienia placka. Posypać cukrem pudrem.
Na jaką wielkość blachy są te składniki? Szarlotka wygląda przepysznie. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń25x30 to maks, ale lepiej trochę mniejsza.
Usuń