8.11.2011

Chlebek dyniowo-bananowy

Bernika, którą miałam okazję poznać osobiście na spotkaniu u Ulli, pokazała ostatnio chlebek dyniowo-bananowy.  Bardzo lubię tego rodzaju wypieki, więc musiałam skorzystać z przepisu.  Wprowadziłam duże zmiany, a że w przepisie są orzechy, to z przyjemnością dołączam się do Orzechowego Tygodnia u Atinki.


 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 2 banany o lekko brązowej skórce (przejrzałe)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka Amaretto
  • 3/4 szklanki mieszanki bakalii: posiekane orzechy włoskie, migdały, rodzynki

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180st. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tarta (ja wyłożyłam papierem do pieczenia).
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i przyprawy. Dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy, tak aby mąka dokładnie je pokryła. Roztapiamy masło i lekko studzimy. Do drugiej miski dodajemy dynię i banany. Rozgniatamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło, jajka, wanilię i Amaretto i mieszamy. Następnie przelewamy bananowo-dyniową mieszankę do mąki i niedbale mieszamy. Tylko do połączenia składników (jak przy muffinkach). Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez 60-70 minut lub do momentu aż wykałaczka włożona do samego środka ciasta wychodzi czysta. Wyjąć na kratkę, poczekać aż przestygnie, wtedy wyjąć z foremki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...