Kasza gryczana do mięsiwa
Lubicie?
Ja bardzo. Za to moje dzieci nie przepadają. Córka zjada w
przedszkolu (bo tam nie ma wyjścia), w domu już nie chce. Syn jak może,
nie je wcale. Mąż zje, jak trzeba. Muszę jednak przyznać, że ta
wersja bardzo mi się spodobała. Kasza jest dużo bardziej sypka, a ja
taką właśnie lubię. Przepis z książki "Kuchnia rycerska i sarmacka" w
ramach zabawy Gotujemy po polsku.
Składniki:
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 3 łyżki smalcu
- sól
Wykonanie:
W garnku rozpuścić smalec, wsypać kaszę, smażyć mieszając kilka minut. Zalać 3 szklankami osolonego wrzątku. Gotować 30 minut na małym ogniu. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wyłączyć. Wstawić do gorącego piekarnika przykryty garnek na około 1 godzinę. Kaszę podawać polaną stopionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.