Składniki:
- 250g mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 100g cukru (dałam trzcinowy)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 5 mandarynek
- około 100 ml tłustego mleka
- 75ml oleju lub roztopionego masła
- 1 jajko
- 175g suszonej żurawiny
- 3 łyżki cukru trzcinowego jasnego (do posypania muffin)
Wykonanie:
Wymieszać w jednej misce suche składniki. Wyszorować mandarynki i zetrzeć z nich skórkę. Sok wycisnąć. Skórkę dodać do suchych składników. Do soku dolać mleko tak by razem było 200ml płynu. Następnie dodać do mokrych składników olej, jajko i lekko ubić do połączenia.
Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać krótko do połączenia składników. Dodać żurawinę i wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nakładać do nich ciasto. Można posypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.