Składniki:
- 5 jajek
- 450 g mąki pszennej
- 250 g miodu
- 2 szklanki dyni utartej na drobnych oczkach
- 2 łyżki kakao
- 20 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki karmelu *
- 100 g masła
- 100 g mielonych orzechów (u mnie orzechy włoskie i migdały)
Wykonanie:
Mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika przesiewamy przez sitko do miski.
Masło ucieramy z cukrem, pod koniec ucierania dodajemy żółtka. Do masy maślano – żółtkowej dodajemy na przemian mąkę z przyprawami, orzechy i marchewkę. Pod koniec ucierania dodajemy miód, karmel i ubitą pianę z białek.
Piernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Po godzinie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone – czas pieczenia może się zmieniać w zależności od wysokości foremki.
*karmel otrzymujemy podgrzewając na patelni ok. 1/3 szklanki cukru, gdy cukier się roztopi i będzie miał ciemnozłoty kolor dodajemy go do ciasta. Ja zamiast karmelu dodaję ciemną melasę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.