Składniki na zaczyn:
- 230 g mąki żytniej pełnoziarnistej (dałam typ 1850)
- 185 g wody
- 1 łyżka i 1 łyżeczka dokarmionego zakwasy żytniego
Składniki na ciasto właściwe:
- 455 g mąki wysokoglutenowej
- 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 440 g wody
- 16 g (1 łyżka) soli
- 4 g drożdży instant
- cały zaczyn, minus 1 łyżka i 1 łyżeczka
Wykonanie:
Wymieszać składniki zaczynu i odstawić na 14-16 godzin w pomieszczeniu o temperaturze 21 stopni. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto właściwe. Wyrabiać na 1 prędkości przez 3 minuty i przez kolejne 3, na drugiej. Ponieważ ciasto jest z mąki żytniej pełnoziarnistej, może się zdarzyć, że będzie potrzeba wymieszania przez kolejne 15-30 sekund. Pożądana temperatura ciasta to 26-27 stopni. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Dzielimy je na 2 części i formujemy owalne lub okrągłe bochenki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 50-60 minut w temperaturze 26-27 stopni.
Pieczemy z parą w 235-240 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 225 i pieczemy kolejne 20-25 minut.
Brzmi i wygląda bardzo obiecująco. Co jednak kiedy dysponujemy najzwyklejszym piekarnikiem. jak uzyskać środowisko parowe, czy wystarczy umieścić blaszkę z wodą?
OdpowiedzUsuńJa wstawiam kubek metalowy z wodą. Blaszka też będzie ok.
UsuńWszystko ok, ale co z tą wodą g czy ml
OdpowiedzUsuń1 kg wody = 1000 ml wody
Usuń