Składniki:
- 250 g mąki
- 2 jaja
- 30 g masła
- 30 g cukru
- 1 łyżka vin santo lub rumu
- cukier puder do posypania
- olej, oliwa do smażenia
- sól
- skórka z pomarańczy (opcjonalnie)
Wykonanie:
Z mąki, masła, cukru, jaj, rumu lub wina i szczypty soli (ewentualnie skórki z pomarańczy) wyrabiamy ciasto. Owijamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Ciasto wałkujemy i kroimy na cienkie (możliwie jak najcieńsze), długie, szerokie prostokąty. Smażymy na głębokim tłuszczu. Usmażone faworki kładziemy na talerzu pokrytym papierem lub serwetkami papierowymi, które wchłoną tłuszcz. Przed podaniem posypujemy warstwą pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.