Składniki:
- 500 g truskawek
- 300 g rabarbaru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Na kruszonkę:
- 70 g masła
- 140 g mąki pszennej razowej
- 50 g cukru brązowego
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
Wykonanie:
Owoce
myjemy. Truskawki odszypułkowujemy i kroimy na połówki. Rabarbar
kroimy wzdłuż na pół, a potem na 0,5 cm kawałki. Owoce przekładamy do
naczynia do zapiekania, mieszamy razem z mąką i cukrem.
Masło
i mąkę wyrabiamy palcami tak, aby powstała kruszonka. Dodajemy cukier i
orzechy i mieszamy. Kruszonkę wysypujemy na przygotowane owoce.
Całość pieczemy w 200 stopniach przez około 20 - 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.