Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
Marynata:
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
- 1 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
- ok. 15 truskawek
- 60 ml wody
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki wody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
Wykonanie:
Kurczaka pokroić na kawałki. Składniki marynaty połączyć i włożyć do niej kurczaka. Odstawić na minimum 15 minut.
W małej misce połączyć 60 ml wody, soki i cukier. W drugiej rozpuścić mąkę w 2 łyżeczkach wody. Odstawić.
Rozgrzać wok. Dodać 2 łyżki oleju i rozgrzać. Dodać połowę czosnku i imbiru. Podsmażyć przez kilka sekund. Dodać kurczaka. Pozwolić mu lekko zbrązowieć przez pół minuty, a następnie smażyć, aż kurczak będzie dobrze usmażony. Wyjąć mięso z woka i położyć na ręczniku papierowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.