Składniki (na 4 osoby):
- 1 polędwiczka
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżki miodu
- 3 - 4 łyżki oliwy
- sól
Wykonanie:
Polędwiczki
oczyszczamy z błon i kroimy na plastry o grubości około 2 cm. W misce
mieszamy miód, 2 łyżki oliwy i przyprawę do piernika. Wkładamy do
marynaty pokrojoną polędwiczkę i marynujemy przez około 30 minut (w
lodówce). Cebulkę kroimy w kosteczkę. Szklimy na odrobinie oliwy.
Jabłka kroimy w ósemki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Dodajemy do
podsmażonej cebulki i razem smażymy, aż jabłka zrobią się szkliste, ale
nie będą rozpadać. Zdejmujemy je z patelni i trzymamy w cieple.
Dolewamy odrobinę oliwy i podsmażamy polędwiczki z obu stron na złoty
kolor. Podajemy z podduszonymi jabłkami i ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.