Składniki (na 8 bułeczek):
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g mąki pszennej
- 110 g mąki pszennej razowej
- 25 g masła
- 50 g daktyli
- 150 ml soku pomarańczowego Tymbark 100%
- 2 łyżki mleka do posmarowania
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Do
miski przesiewamy mąki, sól i proszek. Dodajemy masło i rozcieramy
palcami, aż powstaną grudki. Daktyle siekamy i dodajemy do mąki z
masłem. Mieszamy. Stopniowo zaczynamy dolewać sok. Mieszamy całość
widelcem. Sok dolewamy tylko do momentu, aż ciasto da się zagnieść.
Prawdopodobnie nie będziemy musieli użyć całych 150 ml (u mnie zostało
około 5 ml). Wyjmujemy ciasto z miski i szybko zagniatamy.
Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i ostrym nożem kroimy na 8
trójkątów. Możemy też wyciąć koła. Bułeczki przekładamy na blaszkę,
smarujemy mlekiem i pieczemy w górnej części piekarnika przez około 10 -
12 minut. Podajemy ciepłe.
Wpis sponsorowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.