Składniki:
- 7 g suszonych drożdży
- 1,5 łyżki drobnego cukru
- 30 ml ciepłej wody
- 125 ml ciepłego mleka
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- dżem
Wykonanie:
Wszystkie
składniki poza płynami umieścić w misie robota. Wyrabiać ciasto hakiem
dolewając stopniowo mleko wymieszane z wodą. Dolać tyle płynów, aby
powstało miękkie, elastyczne ciasto (ja dolałam dokładnie tyle co w
przepisie, ale musiałam dodać 1 łyżkę mąki). Kiedy ciasto będzie już
sprężyste uformować w kulę, przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na
godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce. Rozwałkować ciasto na
grubość ok 1 cm. Wycinać koła i formować pączki (ja formuję je tak jak
bułeczki). Odłożyć pod przykryciem na 20 - 30 minut, aż podrosną.
Rozgrzać
tłuszcz do 170 - 180 stopni. Wkładać po kilka pączków tak, aby
swobodnie pływały. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć łyżką
cedzakową i położyć na ręczniku papierowym. Usmażone pączki nadziać
dżemem używając szprycy ze szpikulcem. Posypać cukrem pudrem lub
polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.