Składniki:
- 650 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
- 3 jajka
- 1 niepełna szklanka drobnego cukru
- 250 g ciastek owsianych
- 70 – 90 g miękkiego masła
Wykonanie:
Tortownicę
23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasta owsiane zmielić
blenderem. Dodać miękkie masło i wymieszać, aż powstanie mieszanka o
konsystencji mokrego piasku. Ilość masła zależy od rodzaju ciastek,
jakie użyjemy. Ważne, żeby otrzymać dobrą konsystencję spodu.
Wymieszać wysypać na dno tortownicy. Wyłożyć nią dno i brzegi
tortownicy na wysokość około ok. 1,5 – cm. Można sobie pomóc tutaj
szklanką o płaskim dnie. Tortownicę wstawić do lodówki na 20 – 30
minut, aby spód się schłodził. Następnie przygotować folię
aluminiową. Zawinąć dno tortownicy i boki dokładnie przyciskając.
Folię ułożyć na krzyż tak, aby woda się nie dostała do środka
tortownicy. Ja owinęłam moją tortownicę 4 kawałkami folii.
Ser
wymieszać robotem z cukrem. Dodawać po jednym jajku. Gotową mieszankę
serową wylać tortownicy. Owiniętą folią tortownicę wstawić do drugiej,
szerszej formy. Wlać wrzątek do szerszej formy tak, aby woda sięgała do
połowy formy z sernikiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160
stopni i piec przez około 50 – 60 minut. Sprawdzić czy sernik jest
ścięty. Następnie wyjąć go z formy z wodą i odstawić w formie do
ostudzenia. Schłodzony sernik pokroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.