30.06.2015

Hummus z bobu

Dużo dobrego słyszałam o hummusie z bobu z przepisy Jadłonomii.  Muszę przyznać, że nie dziwię się doskonałym opiniom.  Ta wersja jest po prostu obłędna w smaku.  Robi się ją chwilę, a smak jest niezapomniany.  Doskonała do warzyw, czy grzanek.  Do powtórzenia w sezonie nie raz, tym bardziej, że mam teraz otwarty słoik pasty tahini. 
Rok temu pokazywałam też pastę z bobu, którą też serdecznie polecam. 



Składniki:
  • do 1 kg bobu
  • 1/2 szklanki jasnej pasty tahini
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2-4 łyżki zimnej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • mięta, skórka otarta z cytryny
  • oliwa
  • sól



Wykonanie:
Bób ugotować, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.  Odmierzyć 2 szklanki ugotowanego, obranego bobu, zmiksować z przetartym czosnkiem, pastą tahini i sokiem z cytryny.  Dolać wodę tak, aby powstała delikatna pasta. Doprawić do smaku.  Przełożyć do miski, polać oliwą i posypać miętą i skórką startą z cytryny (o skórce zapomniałam).  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...