Składniki:
- 10 dużych lub 15 mniejszych baldachów czarnego bzu
- 10 g kwasku cytrynowego
- ½ l wody gazowanej
- ½ kg cukru
- ½ l wódki lub spirytusu (lub mieszanki wódki i spirytusu)
Wykonanie:
Kwiaty
zebrać, odłożyć na papier tak, aby wszystkie robaczki z nich wyszły.
Następnie oderwać nad garnkiem kwiaty od łodyżek (starać się, aby pyłek
spadał do garnka). Wsypać kwasek i zalać kwiaty wodą gazowaną. Przykryć i
odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić wodę przez sitko
wyłożone gazą. Starać się nie odciskać, tylko pozwolić wodzie spływać
samodzielnie. Do odcedzonego płynu wsypać cukier i zagotować. Odstawić
syrop do całkowitego wystudzenia. Wymieszać z alkoholem i przelać do
butelek. Nalewkę warto przefiltrować kiedy wytrąci się z niej osad z
kwiatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.