5.01.2017

Kremowa jaglanka

Od dawna przygotowuję sobie komosę po inkasku według Scotta Jurka.   Ponieważ bardzo ją lubię, postanowiłam przygotować w ten sam sposób kaszę jaglaną. Okazało się, że to był świetny pomysł i teraz taka jaglanka wchodzi na stałe do mojego śniadaniowego menu.




Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 gruszka (lub 1 banan) 
  • 1/4 szklanki mleka (roślinnego lub zwierzęcego)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta cynamonu
  • orzechy / żurawina do przybrania
  • szczypta soli

Wykonanie:

Do garnka wsypać kaszę i chwilę podprażyć.  Wlać wodę, dodać sól i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.  Ugotowaną kaszę przesypać do misy blendera.  Dodać gruszkę lub banana, wiórki, oliwę, mleko, cynamon i zmiksować.  Gotową jaglankę posypać orzechami, żurawiną, kokosem.




2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...