Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki kminu
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 papryczka chili, posiekana, bez pestek
- 450 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki pasty curry
- 600 ml bulionu warzywnego
- 450 g dyni, pokrojonej w kostkę
- 400 g fasolki z czarnym oczkiem z puszki (dałam zwykłą)
- 2 pomidory, pokrojone na 6 kawałków każdy
- sól, pieprz
- 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, posiekane, do przybrania
Wykonanie:
Rozgrzać olej na patelni, dodać kmin i gorczycę i podsmażać przez 1 minutę. Kiedy zaczną pryskać dodać cebulę, czosnek i chili. Podsmażać przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodać ziemniaki i smażyć przez 3 minuty. Dodać pastę curry, bulion i zagotować a następnie odparowywać przez 5 minut. Dodać dynię i gotować przez kolejne 15 minut aż warzywa będą miękkie. Dodać fasolkę i pomidory i gotować kolejne 2-3 minuty. Doprawić do smaku.
Rozdzielić gulasz do talerzy, posypać kolendrą lub natką. Można podawać z kawałkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.