Składniki:
Na 6 małych porcji (u mnie 3 duże)
- 450 g dyni (waga po obraniu)
- otarta skórka z 2 pomarańczy
- 5 łyżek jasnego miodu (np. z kwiatów pomarańczy lub akacjowego)
- 3-4 łyżki Grand Marnier (lub rumu, lub soku z pomarańczy)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 220 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki mascarpone
- opcjonalnie : kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie:
Z dyni przygotowujemy puree - możemy albo ją upiec, albo ugotować na parze, po czym miąższ dyni bardzo dokładnie miksujemy i odsączamy na sicie. Następnie dodajemy miód, Grand Marnier, skórkę pomarańczową i cynamon i odstawiamy do lodówki. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z dodatkiem mascarpone i mieszamy z musem dyniowo-pomarańczowym. Masę przekładamy do indywidualnych foremek i dekorujemy np. kandyzowaną skórką pomarańczową.
Uwagi :
- część śmietany można zastąpić gęstym jogurtem
- dodanie mascarpone do śmietany polepsza jej teksturę i ułatwia ubijanie
- zamiast śmietany możemy użyć serka mascarpone wymieszanego (lub nie ;) ) z jogurtem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.