Składniki:
- 1 dojrzały melon, pokrojony w kostkę (około 4 filiżanek)
- 1/2 filiżanki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki skórki z limonki (nie dałam)
- 2 łyżki soku z limonki (dałam z cytryny)
- 1/8 łyżeczki soli
- 2 łyżki wódki (dałam ekstrakt waniliowy)
- 1 filiżanka śmietanki kremówki
W blenderze zmiksować melona, aż będzie gładki (jeśli trzeba, zrób to partiami) Wyjąc 1/2 filiżanki melonowego puree i włożyć do garnka z cukrem waniliowym, skórką i sokiem z limonki i solą. Gotować na średnim ogniu aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać wódkę (ekstrakt) i ponownie przełożyć do blendera. Ponownie krótko zmiksować, tak, aby wszystko się połączyło. Następnie włożyć do lodówki, aż mikstura się całą schłodzi.
Kiedy puree będzie zimne, ubić śmietankę w oddzielnej misce, aż utworzą się delikatne górki. Nadal mieszając, dodawać powoli puree ciągłym strumieniem, po ścianie miski.
Natychmiast włączyć maszynę do lodów i wlać do środka. Schładzać, aż sorbet będzie miał konsystencję delikatnych lodów. Przełożyć do plastikowego pojemnika, przykryć folią spożywczą. Zamrażać, aż będzie twardy przez około 3 godziny. Podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.