Składniki:
Na tortownicę o średnicy 22 cm
- 3 jajka
- szczypta soli
- 130 g cukru (dałam 80 g)
- 130 g rozpuszczonej i przestudzonej gorzkiej czekolady (dałam mleczną)
- 200 g startej dyni*
- 200 g drobno zmielonych migdałów (dałam 80 g migdałów i 120 g orzechów laskowych)
- 1 łyżeczka proszku
- 3 łyżki maizeny (dałam mąkę pszenną)
- 1,5 łyżki Grand Marnier (lub rumu, lub soku pomarańczowego)
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- + opcjonalnie polewa czekoladowa
*jeśli dynia jest zbyt soczysta, można lekko ją odcisnąć
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli; żółtka ubijamy z cukrem na białą masę, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy ok. 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.