Przepisy
z tą potrawą spotykałam bardzo często, jednak odkładałam je na potem.
Dlaczego? Bo nie miałam przyprawy. Ostatnio jednak naszło mnie na
samodzielne przygotowywanie mieszanek, więc i ta się doczekała.
Znalazłam wiele wersji, z solą, bez soli, w ilościach prawie hurtowych,
oraz takich na kilka razy. Postanowiłam, że przygotuję według tego
przepisu. Jest dość ostra, więc radzę dawkować tę przyjemność.
Przepis pochodzi z kuchni amerykańskiej, więc dodaję go do akcji Grumków.
No i czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć różnicę między pieprzem caynne a przyprawą chili?
Składniki:
- 5 łyżeczek słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka białego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
Wykonanie:
Tymianek i oregano utrzeć w moździerzu. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Przechowywać w szczelnym, szklanym lub plastikowym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.