Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 250 g margaryny / masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki szafranu
- 3 łyżki cukru waniliowego domowego (jeśli nie mamy, dodajemy ziarenka z laski wanilii)
- 100 g suszonych moreli
Wykonanie:
Szafran rozcieramy w moździerzu z 1 łyżeczką cukru. Margarynę ucieramy dodając stopniowo cukier puder, roztarty cukier i cukier waniliowy (lub ziarenka wanilii). Dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy. Obydwa rodzaje mąk mieszamy z proszkiem i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Morele kroimy na kawałki, ubijamy pianę z białek z odrobiną soli. Pokrojone morele dodajemy do ciasta, mieszamy. Na koniec delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto przekładamy do formy z kominkiem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka). Babkę posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.