17.03.2012

Babka szafranowa z morelami

Poniżej znajdziecie nasz pierwszy film.  Nasz, bo za stronę techniczną odpowiadał mój mąż.  Film nie jest doskonały, ale zabawa przy kręceniu była wspaniała.  Chyba nam się spodobało :)  A babka?  Dla zwolenników szafranu i moreli doskonała.  





Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 g margaryny / masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki szafranu
  • 3 łyżki cukru waniliowego domowego (jeśli nie mamy, dodajemy ziarenka z laski wanilii)
  • 100 g suszonych moreli

Wykonanie:

Szafran rozcieramy w moździerzu z 1 łyżeczką cukru. Margarynę ucieramy dodając stopniowo cukier puder, roztarty cukier i cukier waniliowy (lub ziarenka wanilii). Dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy. Obydwa rodzaje mąk mieszamy z proszkiem i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Morele kroimy na kawałki, ubijamy pianę z białek z odrobiną soli. Pokrojone morele dodajemy do ciasta, mieszamy. Na koniec delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto przekładamy do formy z kominkiem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka). Babkę posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...