Ze
wszystkich ciast moi chłopcy najbardziej lubią szarlotkę. Tym razem
przygotowałam im wersję odmienioną, na razowej mące, z dodatkiem
pomarańczy.
Składniki:
* 2 szklanki mąki pszennej razowej
* 1 szklanka mąki pszennej typ 500
* 250 g masła w temperaturze pokojowej
* 4 żółtka
* 4 łyżki cukru pudru
* 1 cukier waniliowy (najlepiej domowy)
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 – 2 łyżki śmietany
* 1,7 kg jabłek (+ ewentualnie cukier)
* skórka i sok z 1 pomarańczy
Wykonanie:
Posiekać margarynę z mąkami, dodać cukier, skórkę z połowy pomarańczy, żółtka, proszek i śmietanę i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schować do lodówki do schłodzenia.
Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i prażyć. Kiedy jabłka już się lekko rozpadną, wcisnąć sok z pomarańczy i dodać pozostałą skórkę pomarańczową. Ewentualnie dosłodzić jabłka do smaku. Chwilę razem poddusić.
1 część schłodzonego rozwałkować i wyłożyć na dno blachy. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć uprażone jabłka. Rozwałkować 2 placek i wyłożyć na jabłka. Nakłuć ciasto widelcem. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, do zrumienia placka. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.