Składniki na zaczyn:
- 136 g mąki żytniej średniej (dałam 720, bo średniej nie mam)
- 110 g wody
- 2 łyżeczki dokarmionego zakwasu (dałam 1 łyżkę)
Składniki na ciasto właściwe:
- 780 g wysokoglutenowej mąki
- 450 g wody
- 2,5 łyżki kminku (nie dałam)*
- 1 łyżka soli
- 1.5 łyżeczki drożdży instant
- cały zaczyn, minus 2 łyżeczki
Wykonanie:
Wymieszać składniki zaczynu i odstawić na 14-16 godzin w temperaturze 21 stopni.
Wszystkie składniki na ciasto właściwe wymieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty i następnie na drugiej przez kolejne 3-4 minuty. Odstawić do sfermentowania na 1 godzinę.
Podzielić ciasto na 2 podłużne bochenki. Odstawić do wyrośnięcia na 50-60 minut.
Przed samym włożeniem chleba do pieca, naciąć 3, 4 razy powierzchnię chleba prostopadle do długości chleba. Piec z parą w 235-240 stopniach przez 15 minut i zmniejszyć temperaturę do 225 na kolejnych 20-25 minut.
* wersja z kminkiem:
Kminek może być dodany na 2 sposoby.
Pierwsza metoda - bierzemy uformowany bochenek i wciskamy na wierzch wilgotną ściereczkę. Następnie nakrywamy chleb materiałem pokrytym nasionami kminku.
Druga metoda - smarujemy powierzchnię wyrośniętego chleba (lub używamy do tego wilgotnej ściereczki, jak w metodzie pierwszej) i posypujemy powierzchnię nasionami kminku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.