Składniki:
- 500 g mąki
- 7 g drożdży liofilizowanych
- 100 g brązowego cukru + 1 łyżka cukru z wanilią
- szczypta soli
- odrobina skórki startej z pomarańczy
- 80 g margaryny / masła
- 0,5 szklanki mleka (dałam odrobinę więcej)
- 1 szklanka przecieru dyniowego (dałam startą na tarce świeżą dynię)
Wykonanie:
Wszystkie składniki suche zmieszać. Margarynę roztopić, dodać do niej mleko, dynię i wmieszać do ciasta. Zostawić w cieple do podwojenia objętości (około godziny). Lekko wyrobić i przełożyć do wytłuszczonej formy. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (ok. 30-40 minut). Piec w 180°C, aż się zrumieni, czyli około 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.